Toestemming geven voor het LSP

Geschreven op 21 June 2017 door Huisarts H.W.A.J. Garretsen

Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende arts, een andere apotheek of de huisartsenpost. Dan is het belangrijk dat die zorgverlener uw actuele medische gegevens kan inzien. Zo krijgt hij een goed beeld van uw medische situatie en krijgt u de juiste zorg.

Altijd uw gegevens snel bij de hand

Zorgverleners maken daarom gebruik van een beveiligd netwerk om elektronisch medische gegevens te delen met andere zorgverleners: de zorginfrastructuur van het LSP. Veel zorgverleners gebruiken het LSP voor regionale gegevensuitwisseling, terwijl sommige zorgverleners het netwerk in meerdere regios gebruiken. Via het LSP kunnen zij de belangrijkste gegevens uit uw huisartsdossier opvragen én een overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Zo hebben zij alle belangrijke informatie over uw gezondheid op elk moment snel bij de hand. Ook ‘s avonds, in het weekend en in spoedsituaties.

Wilt u uw huisarts toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen via het LSP? Zodat andere zorgverleners uw medische informatie kunnen zien wanneer zij u hulp moeten bieden? 

Uw huisarts en apotheek mogen uw medische gegevens alleen delen met andere zorgverleners als u daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. En andere zorgverleners mogen de gegevens alleen inzien als dat nodig is voor uw behandeling. U kunt uw toestemming op twee manieren regelen:

1. door een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier in te leveren bij uw huisarts en apotheek. 

2. online via deze website toestemming verlenen. Dan hoeft u geen formulier uit te printen.

 Hier vindt u een pdf folder over wat deelname aan het Landelijk Schakelpunt betekent.

terug naar nieuwsoverzicht«